TORBA YASA MECLİS TEN GEÇTİ
DAHA FAZLA SÖMÜRÜ GETİRECEK
DAHA FAZLA SÖMÜRÜ GETİRECEK
GENÇLERİN, işçilerin, kamu emekçilerinin, işsizlerin, kısacası sermayenin dışında kalan geniş bir kesimin haklarını elinden almayı hedefleyen torba yasa tasarı sendikaların ve emek örgütlerinin tepkilerine rağmen TBMM Genel Kurul’unda önceki gün kabul edilerek yasalaştı,
TÜRK-İŞ BAŞARI’ SAYDI
TÜRK-İŞ’in yasanın bazı değişikliklerle kabul edilmesini "başarı" olarak nitelendirmesi dikkat çekti. Yapılan yazılı açıklamada, tasarıda bulunan "Denkleştirme, Deneme sürelerinin uzatılması ve Evden çalışma ve Uzaktan çalışma" maddelerinin geri çekilmesini verdikleri mücadeleler sonucunda sağladıkları belirtildi,
Torba yasa Meclisten geçti Vergi ve sosyal güvenlik prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasını ve çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri içeren torba yasa tasarı, sendikaların ve emek örgütlerinin tüm itirazlarına karşın, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Hükümet tarafından gündeme getirilen tasarı 28 Ocak 2011’den itibaren 9 bölüm halinde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanmıştı. Gençlerin, işçilerin, kamu emekçilerinin, işsizlerin, kısacası sermayenin dışında kalan geniş bir kesimin haklarını elinden almayı hedefleyen, önemli ve çok sayıda olumsuz düzenlemeler içeren torba yasa, içerisinde sermayeye vergi affı ve öğrenci affı gibi maddeleri de içeriyor.
TORBA YASADA NELER VAR?
Torba yasayla genel sağlık sigortalıların kapsamı genişletilerek çıraklar, stajyer öğrenciler, üniversitelerde kısmi zamanlı ve ücretli olarak çalıştırılan öğrenciler, yabancı uyruklu öğrenciler, stajyer avukatlar, İŞKUR’un açtığı meslek edinme kurslanna katılanlar ve bu kursa katılanların bakmakla yükümlü oldukları kişiler genel sağlık sigortası kapsamına alındı.
1 Ocak 2012’den itibaren kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılara, eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlama yükümlülüğü getirildi. * Stajyer çalışma Türkiye’deki toplam işletmelerin Türk-lş ‘başarı’ saydı! TÜRK-İŞ, "torba yasa tasarısı" içerisinde yer alan çalışma hayatını ilgilendiren "Denkleştirme", "Deneme sürelerinin uzatılması" ve "Evden çalışma ve uzaktan çalışma" maddelerinin geri çekilmesini verdikleri mücadeleler sonucunda sağladıklarını ileri sürdü. TÜRK-İŞ’ten yapılan yazılı açıklamada, torba yasada TÜRK-İŞ ısrarlı girişimlerinin kısmen de olsa sonuç verdiği iddia edilerek, "TÜRK-İŞ aynı dönemde bir eylemlilik sürecine de girmiştir.
Emek ve meslek örgütlerinin yaptığı eylemlere destek veren TÜRK-İŞ, 26 Ocak 2011 tarihinde tüm il ve bölgelerde AK Parti İl Binaları önünde düzenlediği kitlesel basın toplantıları ile Torba Yasa Tasansı’ru protesto ederken, diğer yandan da sakıncalı maddelerin değiştirilmesi ya da geri çekilmesi için Hükümetle yaptığı görüşmeleri sürdürmüştür. Görüşmeler sonucunda, AKP TBMM Grubu, bazı maddelerin geri çekilmesi önerisini gündeme getirmiş, çalışanların hassas olduğu üç maddenin tekriri müzakere ile geri çekilmesi önerisi TBMM Genel Kurulu’na götürülmüş ve oy birliği ile kabul edilmiştir"denildi.(ANKARA) yüzde 93’ünü oluşturan işyerlerini de kapsayacak şekilde genişletildi. Stajyerlerin ücretleri asgari ücretin üçte ikisinden üçte birine düşürüldü. "İşsizler için kullanılması gereken İşsizlik Sigortası Fonu, kriz bahanesiyle sermayeye aktarılacak.
DAHA FAZLA İŞSİZLİK DAHA FAZLA SÖMÜRÜ
* 18 yaşından büyük kadınları ve 18-29 yaş arası erkekleri istihdam edenlerin sigorta primlerinin işveren hissesinin belli bir kısmı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. Bu uygulama 30 yaş ve üzeri çalışan işçiler için işsizlik anlamına gelecek. * 2 ay olan deneme süresi 4 aya çıkarılarak işten atmaların önü açılacak, turizm sektöründe de 4 ay ‘denkleştirme süresi’ uygulaması getirilerek fazla mesai ücreti ortadan kaldırılacak. * 4857 sayılı İş Kanunu’ndaki esnek çalışma biçimlerine ek olarak "evden çalışma" ve "uzaktan çalışma" gibi yeni esnek çalışma biçimleri getiriliyor. Bu işçilerin kuralsız çalıştırılmasının nünü açarken, patronların denetimlerden kaçması da kolaylaşacak. * Memurlarda kademe ilerlemesinde "olumlu sicil" yerine "disiplin cezası almamak" koşulu getirilecek.
Bu hak mücadelesi veren kamu emekçilerinin cezalandırılmasını da peşinde getirecek. * Kamuda iş güvencesi ve özlük haklarının önemli bir bölümünün ortadan kaldırılması ve 4-c statüsünün yaygınlaştırılmasının önünü açılacak. * Disiplin cezası vermeye yetkili disiplin amirleri; kurumlarınca tayin ve tespit edilen amirler olacak. İllerde vali ve ilçelerde kaymakamların üst disiplin amiri yapılması vali ve kaymakamların emriyle soruşturma açılması ve bunun sonucunda sürgün cezalarının çıkmasının önünü açılacak.
* Memurlar onaylarının dışında başka yerlerde 6 aylığına görevlendirilebilecek. Böylece sürgünün önü açılacak. * İl özel idarelerindeki kadrolu işçiler Karayolları Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatlarına, belediyelerin kadrolu işçileri de Milli EĞİTİM Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatına gönderilecek. Böylece 52 bin işçi sürgün edilecek, sendika ve sözleşme hakları ellerin den alınacak.
Kaynak:Evrensel Gazetesi