TÜİK İŞSİZLİĞİN ÇİFT HANEYE ÇIKMASINI ÖNLEDİ
Türkiye İstatistik Kurumu´nun (TÜİK) açıkladığı işsizlik rakamları yine tartışma yarattı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı işsizlik rakamları yine tartışma yarattı. İşsizlik çift haneye çıkmasın diye rakamlarla oynandığı, hem "işgücüne katılanlar"ın, hem de "iş bulma ümidini kaybedenler"in azalmasının mümkün olamayacağı ifade ediliyor. Uzmanlar da, TÜİK’in işsizlik rakamlarını gerçekçi bulmadı.
TÜİK verilerinin inandırıcı olmadığını kaydeden uzmanlar, "Yabancı kuruluşlar da Türkiye ile ilgili değerlendirmelerinde TÜİK rakamlarına itibar etmemeye başladı. Özellikle yabancı bankalar TÜİK verilerini baz almaz oldu" dediler.
Ekonomi istihdam yaratmıyor
Bu arada CHP’nin hazırladığı raporda TÜİK verileri eleştirildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırlanan "Ekonomik Görünüm Raporu’nda 2013’ün son çeyreğindeki işsizlik ve kısa vadeli dış borç rakamları değerlendirildi.İİ TÜİK’in rakamlarına göre 2013 Kasım ayında işsizliğin yüzde 9.9’a, işsiz sayısının ise 2.8 milyona ulaştığının belirtildiği raporda, iş bulma ümidini kaybedenler, ev kadınları gibi çeşitli sebeplerle iş aramayan ancak "iş bulursa çalışmaya hazır olanlann" da hesaba katıldığı, gerçek işsiz sayısının ise 4.7 milyon kişiye ulaştığı ifade edildi.
Ekonominin iş ve istihdam yaratmada ciddi şekilde zorlanmaya başladığının belirtildiği raporda, "Ekonomi, 2013’ün son üç ayında 152 bin kişiye ilave istihdam sunabilmiş. Bu, 2012’nin son çeyreğinde yaratılan ilave istihdamın (1 milyon 24 bin kişi) sadece yüzde 15’i" denildi.
TÜİK açıklama yapsın
Raporda, işsizlik rakamlarında bir başka ayrıntıya daha dikkat çekilerek, şu görüşlere yer verildi: "TÜİK verilerine göre, 2013 Kasım ayında ‘işgücüne katılmayan nüfus’ta bir yıl önceye göre 545 bin kişilik bir artış görüldü. İşgücüne katılım oranı da aynı dönemde 0.2 puan geriledi. İstihdamın zayıfladığı bir dönemde işgücüne katılımın düşmesi dikkat çekerken, bu gelişme ‘işsizliğin çift hanelere çıkmasını’ engelledi. İş gücüne katılımın 2012 Kasım ayı seviyesinde kalması durumunda, 2013 Kasım ayında işsizlik oranının yüzde 10.3’e çıkması gerekirdi.
TÜİK’in açıklamasında, ‘iş bulma ümidi olmayanların sayısında’ da önemli bir gerileme görülüyor. İş bulmak için daha az sayıda insan iş gücü piyasasına girerken, istihdam artışı yavaşlarken; iş bulma ümidi olmayanların sayısı 2013 Şubat ayından bu yana sürekli geriliyor. Kasım’da iş bulma ümidini kaybedenlerin sayısı, bir yıl öncenin aym ayma göre, 135 bin kişi gerileyerek 558 bin kişiye düştü. İş bulma ümidini kaybedenlerin sayısındaki bu gerileme, ‘işsizlerin ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanlann’ da hesaba katıldığı ‘gerçek işsizlik’ oranmı aşağı çekti.
TÜİK, iş bulma ümidi olmayanların sayısındaki gerilemenin nedenlerini kamuoyuna açıklamak zorunda."