TÜİK PATRONLARI BİLE KANDIRAMADI
Hükümetin iyimserlik pompası TÜİK, işsizlik rakamını düşürmeye çalışıyor ama sadece sendikalar değil patron örgüüeri de gerçek işsizlik rakanılarının gizlendiğine dikkat çekiyor. TİSK´in raporuna göre işsizlik oranı yüzde 19.2. Rapora göre 2 milyon kişi de artık iş aramıyor.
Hükümetin "iyimserlik pompası" TÜİK, işsizlik rakamını düşürmeye çalışıyor ama sadece sendikalar değil patron örgüüeri de gerçek işsizlik rakanılarının gizlendiğine dikkat çekiyor. TİSK’in raporuna göre işsizlik oranı yüzde 19.2. Rapora göre 2 milyon kişi de artık iş aramıyor.
TUIK artık patronları bile ikna edemiyor. Hükümetin ‘iyimserlik pompası’ olarak iş gören TÜİK, işsizlik tanımını iyice daraltarak rakamı düşürmeye çalışıyor ama sadece sendikaları değil patron örgütlerini de tam ikna edemiyor.
TİSK, gerçek işsizliğin yüzde 19.2 olduğunu, üstelik 2 milyon kişinin de artık iş aramaktan vazgeçtiğini belirtiyor Hükümetin çizdiği pembe tablo ve Türkiye İstatistik Enstitüsü’nün (TÜİK) ilginç hesaplamalarına karşın işsizliğin yükselişi emekçileri de patronları da endişelendiriyor.
TÜİK’in "Hanehalkı İşgücü Araştırması Aralık 2011Ocak-Şubat 2012" raporunu yorumlayan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işgücü artışının ciddi olarak zayıfladığını ve işsizliğin arttığını belirtti.
TİSK raporuna göre, son bir yılda Türkiye’de 15 yaş ve üzerindeki nüfus 1 milyon 232 bin kişi artmış; bunun 598 bini işgücü piyasasının dışında kalanlara eklendi; dolayısıyla işgücü artısı 634 bin kişi oldu.
Rapora göre, 2011 yılının ilk 11 ayında aylık ortalama 1 milyon 64 bin kişi olan yıllık işgücü artışı Aralık 2011’de 661 bine, Ocak 2012’de 634 bine geriledi, neredeyse yan yarıya azaldı.
İş gücüne katılım
Rapora göre, işgücüne katılma oranındaki artış eğilimi yavaşladı. Kadınların iş gücüne katılma oranındaki artış devam ederken, erkekler ve gençler açısından azalış ortaya çıktı.
258 bin kadın yeniden ev işlerine döndü. TİSK’e göre, 2012 Ocak ayında Türkiye’nin klasik işsizlik oranı açısından durumu diğer ülkelerle kıyaslandığında, işsizlik oranındaki düzelmeye rağmen, dünyadaki belli başlı 44 ülke içinde hâlâ işsizliğin en yüksek olduğu 13’üncü ülke.
TİSK raporunun 2012 işsizlik rakamları üzerine genel değerlendirmesi şöyle özetlendi:
– İş gücü artışı yavaşladı.
– İş gücüne katılma oranındaki artış eğilimi yavaşladı. Kadınların iş gücüne katılma oranındaki artış devam ederken, erkekler ve gençler açısından azalış ortaya çıktı.
– Ücreli sayısı yaklaşık 1 milyon arttı.
– Sanayide istihdam artışı çok zayıfladı; sanayideki kadın istihdamı ise geriledi.
– İmalat sanayii istihdamının toplam istihdamdaki payı küçüldü.
– Kayıtdışı istihdam oransal azalışına devam ederken, mutlak düzey olarak da geriledi.
– Ocak 2012’de işsizlik oranı %10,2’ye geriledi ancak en geniş işsizlik tanımına göre issizlik oranı %19,2 ve 5 milyon 445 bin işsiz var.
– 2 milyondan fazla kişinin iş bulma ümidi yok veya çalışmaya hazır durumda olduğu halde iş aramıyor.