TÜİK’E GÖRE ENFLASYON
Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyonu martta aylık bazda 3,16, yıllık bazda 68.50 olarak artırdı. ENAG’a göre ise aylık enflasyon 5,68 yıllık enflasyon ise 124,63 oldu.
TÜİK verilerine göre, mart ayında enflasyon aylık yüzde 3,16, yıllık yüzde 68,50 seviyesinde gerçekleşti. Mart ayında bir önceki aya göre, artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 13,08 ile eğitim oldu. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre ise tüketici fiyatları martta bir önceki aya göre yüzde 5,68 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 124,63’e yükseldi. EMEKLİLER TÜİK rakamlarına göre enflasyon farkı alacağı için düşük zam alacak. Buna göre, SGK ve Bağ-Kur emeklilerine ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53 ve mart ayı için yüzde 3,16 enflasyon olmak üzere 3 aylık yüzde 15,05 farkı kesinleşti. Diğer 3 aylık sonuca göre de temmuz ayı zammı belli olacak. ENAG’a göre olsaydı bunun üç katı fark alınacaktı.
TÜİK ve ENAG ARASINDAKİ MAKAS GİDEREK AÇILIYOR
Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyonu martta aylık bazda 3,16, yıllık bazda 68.50 olarak artırdı. ENAG’a göre ise aylık enflasyon 5,68 yıllık enflasyon ise 124,63 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, Mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda 3,16 arttı, yıllık bazda ise yüzde 68,50 olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, martta 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 57,5, yurt içi üretici fiyatları yüzde 45,28 arttı. Aylık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 3,16, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 3,29 artış gösterdi. TÜFE, martta geçen yılın aralık ayına göre yüzde 15,06, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 68,5 yükseldi. Yİ-ÜFE ise Aralık 2023’e göre yüzde 11,59, geçen yılın mart ayına kıyasla yüzde 51,47 arttı.
AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, martta TÜFE’nin yüzde 3,67 artacağım öngörmüştü. Ekonomistler, bir önceki ay yüzde 67,07 olan yıllık enflasyonun yüzde 69,32’ye çıkacağını hesaplamıştı.
Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre ise; tüketici fiyatları martta bir önceki aya göre yüzde 5,68 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 124,63’e yükseldi. Günlük fiyat değişimlerinden elde edilen ENAGrup Fiyat Endeksi (ETÜFE) aylık bazda yüzde 5,68 arttı. ENAG, yıllık enflasyonu yüzde 124,63 olarak hesapladı. TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en çok aylık düşüş yüzde 0,64 ile haberleşme en fazla yükseliş ise yüzde 10,32 ile giyim ve ayakkabı kaleminde gerçekleşti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK tarafından açıklanan mart ayı enflasyon rakamlarım değerlendirerek, enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı verdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı mart ayına ait enflasyon rakamlarına ilişkin Hazine ve Maliye Bakam Mehmet Şimşek’ten önemli bir açıklama geldi Aylık yüzde 3,16 ve yıllık yüzde 68,50 olarak açıklanan enflasyon oranlarıyla ilgili olarak Bakan Şimşek, para politikasındaki ilave sıkılaşmanın ve maliye politikasındaki sıkı duruşun enflasyonla mücadelede etkili olduğunu vurguladı.
Bakan Şimşek, enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Aylık enflasyon öngörümüz doğrultusunda mart ayında geriledi. Para politikasındaki ilave sıkılaşma talepteki dengelenmeye önemli katkı sağlarken dış finansman imkanlarının daha da artması makro finansal istikrarı güçlendirecektir” ifadelerini kullandı. Şimşek, deprem dışı harcamaların kontrol altına alınmasıyla maliye politikasında sıkılaşmanın devam edeceğini ve bu durumun enflasyon beklentilerinin çıpalanmasına yardımcı olacağım belirtti.
“Birincil önceliğimiz olan fiyat istikran hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız” diyen Şimşek, enflasyonla mücadelenin süreceğini ve gerekli tüm adımların atılacağım vurguladı.
Ekonomist Haluk Bürümcekçi de, verilerin yılbaşında asgari ücrete yapılan keskin zammın ardından fîyatlamalardaki bozulmanın devam ettiğini gösterdiğini söyledi. Bürümcekçi, “Enflasyonun mayıs ayı sonunda yüzde 75 civarına yükseldikten sonra, döviz kurları, ücretler, yönetilen fiyatlar ve emtia fiyatlarında başka bir şok yaşanmaması halinde 2024 yılı sonunda yüzde 45’e gerileyeceğini düşünüyoruz” dedi. Merkez Bankası son tahminlerine göre enflasyonun bu yılı yüzde 42’lik bir üst bantla yüzde 36’da tamamlayacağım öngörüyor.