TÜRK-İŞ’TE BÜYÜK ÇATLAK
Aralık ayındaki kongre öncesi Türk-İş saflara ayrıldı. Mustafa Kumlu yönetimindeki Türk-İş’te muhalif 10 sendika kendi listesini çıkarıyor. Kumlu hedef tahtasında, buna karşılık yönetim birlik mesajı veriyor.
Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonu Türk-İş, 59. yılına bölünme tartışmalarıyla giriyor. Türk-İş yönetimine muhalif 10 sendikanın kongrede kendi listelerini çıkarmayı kararlaştırmasının ve “yeni sendikal hareket” sinyali vermesinin ardından, konfederasyonun aralık ayındaki kongresinde büyük bir mücadele yaşanacak.
Türk-İş’te bir süredir devam eden fikir ayrılığı, geçtiğimiz haftalarda üye 35 sendikadan 10’unun Mustafa Kumlu yönetimine karşı yayımladığı bildiri ile doruğa çıktı. Ortak metinde, “Türk-İş yönetimi sorunların çözümünde rol üstlenecek anlayıştan, enerjiden ve inançtan yoksundur. Türk-İş yönetimi, çalışma hayatındaki sorunlar karşısında, İş Yasası’nda yapılan değişikliklerde, taşeronlaştırmanın yaygınlaştırılması için yapılan yasal değişikliklerde suya sabuna dokunmayan açıklamalarla, baştan savma eylemlerle, ikircikli tavırlarla ve suskunlukla, iktidarın bu süreçteki sorumluluğuna ortak olmuştur” denildi.
Bildirgede, Kumlu yönetimi için, “İşçi sınıfından yükselen dayanışma ve mücadele çağrılarına arkasını dönerek, temsil ettiği kesimlerden giderek uzaklaşmıştır” ifadesine yer verildi.
Yeni bir sendikal hareket
Yeni sendikal oluşum mesajı verilen bildirgede, “Bu noktada inisiyatif alıyor, bir adım öne çıkıyoruz. Biz, Türk-İş içinde ortak yaklaşımlara sahip, aynı sendikal anlayışları benimseyen sendikalar olarak demokratik ve sınıf mücadelesi perspektifine sahip, güçlü yeni bir sendikal hareket yaratmak üzere yola çıkıyoruz. Türk-İş’in güçlü, mücadeleci demokratik bir yapıya kavuşmasını sağlamak öncelikli hedefimizdir” denildi. Bildirgeye, Basın-İş, Hava-İş, Kristal-İş, TGS, TÜMTİS, Deri-İş, Petrol-İş, Tekgıda-İş, Belediye-İş, Tez Koop-İş imza attı.
Ayaklanma ve yeni oluşum
Ankara’daki TEKEL eylemleri sırasında Türk-İş yönetimiyle ters düşen ve konfederasyon yönetiminden istifa eden Mustafa Türkel başkanlığındaki Tek Gıda-İş Sendikası danışmanı Engin Ünsal ise geçtiğimiz günlerde yazdığı makalede “Eyyamcı sendikacılık anlayışı Türk işçi hareketini bir kez daha yol ayrımına getirebilir” diyerek olası bir bölünmenin işaretini verdi. Yeni bir sendikal oluşuma işaret eden Ünsal şunları kaydetti:
“Türk-İş ’e üye on sendikanın başlattığı yeni bir sendikal hareket eylemi, biraz geç kalınmış olsa da, çok anlamlı ve çok doğru bir girişimdir. Türk-İş kamuda örgütlü sendikaların çoğunlukta olduğu bir yapıya sahiptir. Bu sendikaların yöneticileri siyasi iktidarın aktörleri ile yakın ilişki içindedir ve asla bu iktidara karşı bir oluşuma destek vermezler. Bu demektir ki başlatılan bu yeni ve haklı eylemin Türk-İş Genel Kurulu ’nda başarılı olma şansı zayıftır. Bu girişim Türk-İş yönetimine karşı bir ayaklanmadır ve Türk-İş yöneticileri kendilerini ve geleceklerini korumak için öne çıkan örgütlere karşı disiplin hükümlerini uygulamaya koyabilirler.”
Dün Türk-İş Genel Merkezi’nden yapılan 59. yıldönümü açıklamasında ise yaşanan ayrışmaya değinilmedi.
Aralıkta kılıçlar çekiliyor
Türk-İş’in aralık ayında yapılacak kongresinde, 10 muhalif sendika kalan 25 sendikayı da ikna etmeye çalışacak. Türk-İş’in önündeki süreçte, iş kolu istatistiklerinin yayımlanması da belirleyici olacak. İstatistikler yayımlanıp resmi sendikalı rakamları güncellendiği zaman Türk-İş’in sendika sayısının 15-16’ya kadar düşeceği bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından ifade ediliyor.
Muhalifler azınlıkta
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın son olarak 17 Temmuz 2009’da yayımladığı işkolu istatistiklerine göre Türk-İş’e üye toplam 3 milyon 232 bin 679 işçi bulunuyor. Türk-İş yönetimine bayrak açan 10 sendikanın ise 600 bine yakın üyesi bulunuyor.