TÜRKİYE,ÇALIŞAN KADIN LİGİNDE SON SIRALARDA
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlanırken Türkiye´de kadının iş yaşamına katılımı dünyanın kalbur üstü ülkeleri arasında iyi bir yerde değil.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlanırken Türkiye’de kadının iş yaşamına katılımı dünyanın kalbur üstü ülkeleri arasında iyi bir yerde değil. Türkiye, tam üye olmak istediği Avrupa Birliği ülkeleri arasında bu kategoride de sonuncu sırada yer alırken "yükselen ülke" olarak tanımlanan ligde de emsal ülkelere göre kadını iş yaşamına çekmede başarılı görünmüyor.
AB’DE SONUNCU
Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’ın verilerine göre 28 üyeli AB’de 243 bini bulan aktif nüfusta yüzde 46’ya yakını kadınlardan oluşuyor. Yüksek nüfuslu üyelerden Almanya’da çalışanların yüzde 46’sı, Birleşik Krallık’ta yine yüzde 46’sı, Fransa’da yüzde 48’e yakını kadınlardan oluşuyor. İspanya’da bu oran yine yüzde 46’ya yaklaşıyor. Kadın nüfus komşu Yunanistan’da yüzde 43’e ulaşırken İtalya’da da yüzde 41. Buna karşılık aday ülke olarak Türkiye’de kadın çalışanlar, toplam 27 Kaldı ki, Türkiye’de kadın çalışanların yüzde 45’e yakını tarımda yer almasına karşılık bu oran AB’de çok daha düşük. Türkiye’de nüfusun dörtte biri (yaklaşık 6 milyon) tanmda ve kadın çalışanların yüzde 40’a yakını tarımda faal ve çoğunlukla ücretsiz aile işçisi statüsünde çalışıyorlar. milyonluk işgücünün yüzde 30’u olarak Eurostat kayıtlarında yer alıyor.
AB DIŞINDA DA AYNI
Türkiye’de kadının iş yaşamına katılımındaki düşük performans, "yükselen ülkeler" diye tanımlanan ülkeler arasında da farklı değil. Dünya Bankası verilerine göre, dünya genelinde kadının işgücüne katılım oranı yüzde 50’yi buluyor ve ortalamayı yükselten ülkeler Çin, Rusya ve ABD. Çin, kadının işgücüne katılımı açısından yüzde 68 ile ilk sırada yer alırken Brezilya’da kadınların yüzde 6o’ı işgücü içinde. Oran Rusya’da yüzde 56’yı, nüfusunun çoğu Müslüman olan Endonezya’da bile yüzde 51’i buluyor. Arjantin ve Meksika’da kadınların işgücüne katılımı yine yüzde 50’lere yaklaşırken Hindistan ile Türkiye’nin oranı yüzde 30’a ancak yaklaşabiliyor. Kadının yerini ev işi olarak tarif eden politik İslam rejimi İran ve S. Arabistan’da kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 18 dolayında kalıyor.