TekGıda-İş Sendikası İstanbul Avrupa ve Anadolu Yakası şube başkanları ve işyeri temsilcileri, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Ülker fabrikası önünde basın açıklaması düzenledi. Sabah yedide fabrika önüne gelen işyeri temsilcileri ve şube yöneticileri, Ülker işçilerine bildiri dağıtmak istedi.
TekGıda-İş Sendikası İstanbul Avrupa ve Anadolu Yakası şube başkanları ve işyeri temsilcileri, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Ülker fabrikası önünde basın açıklaması düzenledi. Sabah yedide fabrika önüne gelen işyeri temsilcileri ve şube yöneticileri, Ülker işçilerine bildiri dağıtmak istedi. Bunun üzerine fabrika yönetimi ve güvenlik, olağan giriş çıkışları değiştirip servisleri fabrika içerisine aldılar. Böylece Tek Gıda-İş yöneticileriyle işçilerin bir araya gelmesini engellediler.
Sendikanın aracından işçilere seslenen Tek Gıda-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Yunus Durdu, Ülker’de yetkili sendika olan Öz Gıda-İş’in işçilerin değil işverenin haklarını savunan bir sendika olduğunu söyledi. Yunus Durdu, “Sevgili Ülker işçisi kardeşim; dertlerini çok iyi biliyoruz. Düşük ücret, karşılığı ödenmeyen uzun mesailer, taşeronlaşma kötü çalışma koşulları, üstüne bir de sendikalıyken sendikasızlık… Sözüm ona sendikan var ama kaçta kaçınıza izin var. Konyası İstanbulu, Ülker’de şirket çok ama işçinin söz hakkı yok. Sendika sana değil işverene çalışıyor. Hak aramaya kalktığında seni değil işvereni arkalıyor” diye konuştu. Artık e-Devlet şifresiyle İnternet üzerinden sendikalara üye olunabildiğini hatırlatan Durdu, Ülker işçilerine Tek Gıda-İş’e üye olma çağrısında bulundu.
‘İŞÇİYE GÜVENİYORSA, REFERANDUM YAPALIM’
Ülker’de örgütlenme çabalarının devam edeceğini söyleyen Yunus Durdu, gazetemize şu açıklamalarda bulundu: “Bir yıl Ülker’in Gebze, İstanbul, Ankara ve Konya’daki fabrikalarındaki işçiler bizle irtibat kurarak, Öz Gıda-İş’ten istifa edip Tek Gıda-İş’e geçmek yönünde taleplerini iletmişti. O dönem toplusözleşme devam ettiği, noter şartı uygulamada olduğu ve işçilerin yüzde 50’sini üye yapma imkanımız olmadığı için bunu başaramamıştık. Ama artık yasanın değişmesi ile birlikte e-Devlet üzerinden sendikaya üye olabildikleri için işçiler artık özgür iradeleriyle karar verebilirler. Ülker işçilerine tekrar geleceğimizin sözünü vermiştik. Bugün verdiğimiz bu sözü tutuyoruz ve Tek Gıda-İş’te örgütlenme çağrısı yapıyoruz. Öz Gıda-İş Sendikası işverenlerin taşeron şirketi gibi çalışıyor. Ülker işçileri yıllardır sendikalı, ancak 10-15 yıldır çalışan işçiler, 900-1000 lira arası maaş alıyor. Günde 12 saat çalışıyorlar. Ülker fabrikalarında taşeronların hâkimiyeti var. Öz Gıda-İş Sendikası kendine güveniyorsa bütün fabrikalarda sandıklar kurarak demokratik seçimler yapalım. İşçi hangi sendikayı istiyorsa o sendikayı seçsin.”
Tek Gıda-İş Sendikası Anadolu Yakası Şube Başkanı Zeynel Öztaş da Ülker işçilerinin sendikalarına “sempati ile yaklaştığını” ifade ederek, “Tüm engellemelere rağmen mücadelemiz devam edecek” dedi.
İstanbul Avrupa Yakası Şube Başkanı Turgay Koç da, üyelerini düşük ücret, taşeronlaştırma ve esnek çalışmayla mağdur eden Öz Gıda-İş Sendikasının işverenin onayı olmadan temsilci belirleyemeyeceğini iddia etti. Koç, “Bugün fabrika önünde dağıttığımız bildirilerin işçilere ulaşmaması için yoğun güvenlik önlemleriyle karşılaştık. İşçilerin dağıtılan bildirileri okumasını engelleyen bir sendika nasıl demokratik olabilir” diye sordu.