UTANÇ RAKAMLARI
Dünyada 215 milyon, Türkiye’de 980 bin minik 630 bini ağır işlerde olmak üzere çalıştırılıyor. 7 milyonu ise çalışırken yaşamını yitiriyor.
“Çocuk işçiliği ile mücadele” kapsamında çalışma yürüten ve yaptığı araştırmaları anlatan Doç. Dr. Tanır, çocuk işçiliğinin en önemli insan hakları sorunlarından olduğunu vurguladı. Çocuk işçiliği ile mücadelede herkese büyük görev düştüğünü kaydeden Tanır, zorunlu eğitim süresinin 12 yıla çıkartılması halinde sorunun önemli ölçüde azalacağını aktardı.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferdi Tanır, dünyada 215 milyon çocuğun işçi olarak çalıştırıldığını ve bunların 115 milyonunun da çok kötü şartlarda ter döktüklerini söyledi. Dünyada her yıl 7 milyon çocuk işçinin yaşamını yitirdiğini belirten Tanır, “Türkiye’de ise 980 bin çocuk işçi var ve bunların 630 bini ağır işlerde çalışıyor” dedi.
Zorunlu eğitim
Çocuk emeğinin çoğunlukla ‘ucuz’ olduğu için tercih edildiğini ifade eden Tanır, şöyle konuştu:
“Türkiye’de önceki yıllarda 1 milyonun üzerinde seyreden çocuk işçi sayısı 980 bine indi. Ancak bunların da 630 bini ağır işlerde çalıştırılıyor. Adana’da da 15 bin civarında çocuk işçi çalıştırılıyor ve bunların 9 bini kötü şartlarda iş yapıyor. Dünyada her yıl 7 milyon çocuk işçi kötü çalışma şartları yüzünden ölüyor. Çocuk çalışanlar daha çok yaralanıyor, hastalanıyor, psikolojisi bozuluyor. Kötü ortamdan en çok çocuklar olumsuz etkileniyor. Sağlıksız, vasıfsız işçi grubu doğuyor. Çocuk işçiliğini önlemenin önemli bir yolu da zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmaktır. Çocuklar geleceğimizdir. Duyarlı olunması gerekiyor.”