İşveren, iş sözleşmesini derhal fesih için haklı bir nedeni (4857 sayılı Kanun/md. 25) olmadıkça, iş sözleşmesini sona erdirirken işçiye süre tanımak zorundadır.
4857 sayılı İş Kanunu kapsamında yıllık ücretli izin dışındaki izinleri ele almayı sürdürüyoruz. Daha önce analık hali ve süt iznini açıklamıştık. Bu izinler dışında yeni iş arama ve mazeret izinleri de düzenlenmiştir.
İşveren, iş sözleşmesini derhal fesih için haklı bir nedeni (4857 sayılı Kanun/md. 25) olmadıkça, iş sözleşmesini sona erdirirken işçiye süre tanımak zorundadır. Bu süre, işçinin kıdemine göre kural olarak, 2 hafta ile 8 hafta arasında değişiklik gösterir. İşte işveren, bu bildirim süresi içinde işçiye yeni iş araması için ücret kesintisi vermeden izin vermek zorundadır. Bu süre günde 2 saatten az olamaz.
İşçi bu iş arama sürelerini birleştirerek (toplu) kullanabilir. İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder. (4857 sayılı İş Kanunu md. 27)
Son olarak; 4857 sayılı İş Kanunu Ek-2 maddesinde “mazeret izni” düzenlenmiştir. Bu izin de ücretli olarak kullandırılır. İşçi;
| Evlendiğinde 3 gün,
| Evlat edindiğinde 3 gün,
| Anne veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde 3 gün,
| Eşinin doğum yapması halinde 5 gün ücretli izin kullanabilir.
| İşçi, en az yüzde 70 oranında engelli veya sürekli hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan anne-babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde 10 güne kadar ücretli izin kullanabilir.