YİYECEK ARTIKLARINI KULLANMANIN YARATICI YOLLARI!
Gıda israfı Dünya genelinde ciddi bir sorun. ABD Tarım Bakanlığı (USDA), Amerika Birleşik Devletleri’ndeki gıda arzının her yıl %30-40’ının boşa gittiğini tahmin ediyor.
Gıda israfı sadece doğal kaynaklarımızın çoğunu tüketmekle kalmıyor. Aynı zamanda sera gazı emisyonlarını artırıyor. Hatta iklim değişikliğine katkıda bulunmakta.
Neyse ki, yemek israfını azaltmak için yemeklerinizi önceden planlamak, sadece ihtiyacınız olanı satın almak ve uygun gıda depolamak dahil olmak üzere birkaç adım atabilirsiniz.
Yiyecek artıklarını atmak yerine kullanmak, atıkları azaltmanın, çevresel etkinizi en aza indirmenin ve paradan tasarruf etmenin başka bir basit yolu.
İşte yiyecek artıklarınızı kullanmanıza yardımcı olacak yaratıcı fikirler!
Karpuz kabuğu turşusu
Karpuz popüler bir yaz yemeği. Ancak kabukları genellikle meyvenin içi yendikten sonra atılıyor.
Bununla birlikte, karpuz kabuklarını saklayabilir ve gevrek, doyurucu bir atıştırmalık için turşu yapabilirsiniz.
Kemik suyu yapmayı deneyin
Etten arta kalan kemikleri biriktirerek evde kolayca kendi kemik suyunuzu yapabilirsiniz.
Büyük bir tencereye kavrulmuş kemikleri ekleyin ve kemikler tamamen batana kadar suyla doldurun. Kaynamaya bırakın. Daha sonra suyu bir elek kullanarak süzün, kavanozlara aktarın ve buzdolabında saklayın.
Bayat ekmek kullanarak kruton yapın
Bayatlamış bir somun ekmeğiniz varsa, onu atmanıza gerek yok. Bunun yerine, ekmeği lezzetli ev yapımı kruton hazırlamak için kullanın.
Başlamak için ekmeği küpler halinde kesin ve üzerlerine zeytinyağı ve sarımsak tozu, biberiye, karabiber veya soğan tozu gibi baharatlar ekleyin.
Ardından, küpleri bir tepsiye yerleştirin ve 10–15 dakika 205°C veya gevrek ve altın rengi olana kadar pişirin.
Kahve telvesini gübre olarak kullanın
Kahve telvesi bitkiler için mükemmel bir doğal gübredir ve büyümeyi artırmak için toprağa organik madde sağlar. Ayrıca bahçenizdeki su tutma ve drenajı iyileştirirken solucanları çekmeye yardımcı olurlar.