YUNANİSTAN DA HAYAT FELÇ OLDU
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu´nun parlamentoyu kemer sıkma önlemlerine destek vermeye çağırmasının ardından ülkedcgenel grev ilan edildi.
![YUNANİSTAN DA HAYAT FELÇ OLDU](https://www.tekgida.org.tr/wp-content/uploads/2020/12/AYDINLIK_3151.jpg)
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun parlamentoyu kemer sıkma önlemlerine destek vermeye çağırmasının ardından ülkedcgenel grev ilan edildi.
48 saat sürecek grev Yunanistan tarihinin en büyük katılımlı eylemi. Dün başlayan grev nedeniyle Atina sokakları eyleme katılanlarla doldu. Polis, göstericilerin parlamentoya yürüyebileceği düşüncesiyle geniş güvenlik önlemleri aldı. Grev süresince toplum taşım araçları çalışmayacak, havaalanlarında iç ve dış hat seferleri gerçekleşmeyince turistler beklemek zorunda kaldı. Çöpler toplamayacak, iki gün gazete çıkmayacak.
YUNAN MECLİSİ KESİNTİLERİ GÖRÜŞÜYOR
Başbakan Yorgo Papandreu dün, Yunanistan’ın sırtını ancak 28 milyar Euro’luk önlem paketinin doğrultabileceğim söyledi. Yunanistan Hükümeti’nin önlem paketini parlamentodan geçirememesi halinde, AB ve IMF bir önceki yardım paketinin 12 milyar Euro’luk son dilimini serbest bırakmayabilir. Yunan Meclisi, AB ve IMF’nin şart koştuğu kemer sıkma politikalarını görüşüyor.
40 MİLYAR DOLARLIK YÜK
Yıkım paketinin hedefi tüm yükü çalışanların sırtına yıkarak, devlet gelirini en az 40 milyar dolar artırmak. Bunun için sosyal harcamalarda kesinti yapılması, vergilerin artırılması ve bazı devlet işletmelerinin özelleştirilmesi planlanıyor. 300 üyeli parlamentoda salt çoğunluğa sahip iktidar, bugün oylamaya sunulacak tasarının kabul edilmesini öngörüyor. Yunanistan Hükümeti, gelecek 4 yıl içinde devlet bütçesine 78 milyar Euro kazandırmayı hedefliyor. Bu da yaklaşık 11 milyon nüfuslu ülkede kişi başına yaklaşık 7 bin Euro tasarruf anlamına geliyor. Ancak kamuoyu yoklamaları nüfusun 3’te 2’sinin tasarruf önlemlerine karşı olduğunu gösteriyor.
ALMANYA’ DAN TEHDİT
Almanya MALİye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan Hükümeti’nin kemer sıkma politikalarını kabul etmemesi durumunda kredi alamayacağının altını çizdi ve 2. "kurtarma planı"na gönüllü olarak katılmalarını beklediklerini ifade etti. Schaeuble, "Eğer paket reddedilirse bu IMF ve Euro Bölgesi ülkeleri ve AB için yardımın serbest bırakılmaması için sebep olacaktır. Her şeyi, ekonomik krizin yayılmasını önlemek için yapıyoruz" dedi.
Yunanistan, 48 saat sürecek genel greve başladı. Ülke tarihinin en büyük iş bırakma eylemi olarak kabul edilen grev nedeniyle çalışanlar sokaklara döküldü. Grupların parlamentoya yürüme ihtimaline karşı Atina’da 5 bini aşkın polis görevlendirildi. Süresi ve katılım yoğunluğu bakımından ilk olan bu grev, hükümetin kemer sıkma politikaları nedeniyle yapılan dördüncü büyük eylem.
METRO, GREVCİLER İÇİN ÇALIŞACAK
48 saat sürecek olan grevde tüm toplu taşıma araçları hizmeti durduracak. Sadece Atina Metrosu, dün akşamüstü yapılan protesto gösterisine katılacak vatandaşların ulaşımını sağlamak amacıyla birkaç saatliğine hizmet verdi. Sivil havayolu taşımacılığı çalışanları da yerel saatle 08.00-12.00 ve 18.00-22.00 saatleri arasında iş durdurdu. Çok sayıda iç ve dış hat seferi iptal edildi ya da gecikmeli yapıldı. Bu nedenle çok sayıda turist de ülkelerine dönmekte güçlük çekti.
KATILIM BÜYÜK OLDU
Devlet hastanelerinde görevli doktorlar da işbaşı yapmadı. Hastanelerin yalnızca acil servisleri çalışıyor. Belediye işçilerinin de iş bırakması nedeniyle çöpler toplanmıyor. Greve Kamu Çalışanları Konfederasyonu ve Yunanistan işçi Sendikaları Federasyonu’nun çağrısıyla gidildiğinden katılım son derece büyük oldu. Sendikalar, hükümetin asgari ücret alanlara dahi vergi uygulayacağını açıklaması nedeniyr le öfkeli. Son aylarda diğer kesintiler nedeniyle işsizlik yüzde 16’yı aşmış durumda.
DAHA ÖNCE DE UYGULADILAR
Yunanistan Hükümeti’nin mali "reform" adı altındaki dayatmaları ile çalışma koşullarını protesto eden kamu ve özel sektör çalışanları, 15 Haziran’da da 1 günlük genel greve çıkmıştı.