ZAFER TAKTİĞİ GANDİ’DEN
TEKEL işçisi ´geçici zaferle´ çadırı topladı, evine döndü. Eylemin kilit sözcüğü ´sağduyuydu´, yasadışı yollara başvurulmadı. Başarı getiren formül ise Gandi´nin ´Satyagraha´ felsefesinde gizli
TEKEL işçisi ‘geçici zaferle’ çadırı topladı, evine döndü. Eylemin kilit sözcüğü ‘sağduyuydu’, yasadışı yollara başvurulmadı. Başarı getiren formül ise Gandi’nin ‘Satyagraha’ felsefesinde gizli
Türkiye’de çalışma hayatının en uzun soluklu işçi eylemi olarak tarihe geçen TEKEL eylemine, 78. günde Danıştay kararıyla ara verildi. İşçiler ‘geçici zafer’ diye nitelendirdikleri gelişmenin ardından memlekete döndü.
Ankara’ya geldikleri ilk günden son ana kadar, yasadışı hiçbir yola başvurmayan, sağduyuyu elden bırakmayan TEKEL işçisinin mücadalesi sınırları aştı. Başarının altında yatan sır ise Hindistan’ın bağımsızlık hareketinin lideri Mahatma Gandi’nin ‘Satyagraha’ felsefesi. Yaklaşık 7 bin
TEKEL işçisi 14 Aralık 2009’da, aileleriyle Ankara yoluna çıkmadan önce bu felsefeyle tanıştı.
TEKGIDA-İŞ Sendikası yöneticileri, işçilerden kendilerine şiddet uygulansa bile kırıp dökmemelerini istedi. Örnek olarak, Gandi’nin ‘şiddet içermeyen direniş’ felsefesi anlatıldı. İşçiler bu kararla Ankara’ya geldiklerinde, AK Parti binasına giderken kendilerini durduran polise direnmedi, barikatlara 1 metreden fazla yaklaşmadı.
17 Aralık’ta Abdi İpekçi parkında polis müdahalesi geldi. İşçiler, polise taş atmadı, el kaldırmadı. Sendika Başkanı Mustafa Türkel ve yöneticiler gözaltına alınırken bile sessizlerdi. Biber gazına karşı, limonla çare arayan işçiler çadırlar kurdu, Sakarya Caddesi çadırkente döndü. Birçok işyerinin cephesi kapandı. Satışlar düşse de esnaf, 78 günlük eyleme tepki vermedi. İşçilerin de çevreye zararı dokunmadı. Önü kapanan mağazalardan biri AK Parti Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk’e aitti. Kayatürk, çadırların arasından zor geçti ama şikayeti olmadı.
SUSAR, GERİ GELİRİZ
Süreç içinde, hükümetten ‘müdahale’ sinyali de gelmişti. Ama işçilerin kararı aynıydı: Hiçbirimiz çadırımız sökülürken tepki vermeyiz. Bizi götürseler de susar, ertesi gün yeniden kurarız.
İŞTE O FELSEFE
Satyagraha
MAHATMA Gandi’nin ‘Satyagraha’ felsefesi, kısaca gerçek ve kötülüğe karşı ‘aktif’ ama ‘şiddet unsuru içermeyen direniş’ anlamına geliyor. Gandi’ye göre, direnişe saygı kazandırmanın yolu hakimiyeti vermek ama saldıran ile işbirliği yapmamak ve baş eğmektense ölümü tercih etmekten geçiyor.
8 YILLIK SÜREÇ
3 05 Şubat 2002: TEKEL’in özelleştirilmesine karar verildi.
321 Şubat 2008: Açılan özelleştirme ihalesiyle TEKEL’in sigara ve tütün işiyle ilgili varlıklarını British American Tobbacco firması aldı.
3Eylül 2009: Tütün alımı azaltıldı ve bazı işletmelerdeki üretim durdu.
315 Aralık 2009: Yaklaşık 7 bin TEKEL işçisi çeşitli illerden otobüslerle AK Parti Genel Merkezi önüne geldi.
317 Aralık: Sıhhıye Abdi İpekçi’de bekletilen işçilere polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.
319 Ocak: Tekel işçileri açlık grevine başladı.
328 Ocak: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TEKEL işçilerinin sorunun çözümü için TÜRK-İŞ yöneticileriyle görüştü.
34 Şubat: Erdoğan, TEKEL çadırlarına ay sonunda müdahale edileceğini açıkladı.
31 Mart: Danıştay 4-C’nin iptali istemini esastan görüşmeye alarak,
4-C’ye başvuru süresinin dava bitimine kadar uzatılmasına karar verdi.
Bavulu atan TARİŞ’e koştu
Ankara’dan otobüsle İzmir’e dönen TEKEL işçileri, kente gelir gelmez tasfiye edilen Çiğli İplik Fabrikası işçilerinin TARİŞ önündeki eylemine katıldı.