Pek fark edilmese de bayram telaşı başladı birçok evde. Temizlikler. Bayram için çoluk çocuğa özel bir şeyler pişirmeler. Siz ne yapıyorsunuz bilmiyorum, ama hepimiz için zorunlu bir bayram ziyareti listesi var. Bence ziyaretine gideceğiniz bu arkadaşlar için gruplar kurabilirsiniz. İster bir şey pişirin ister çay şeker alın, onlar için fark etmez. Onlar destek beklerler o yüzden kalabalık gitmeniz onları sevindirir. Neden söz ettiğimi elbette anladınız, grev ve direnişlerden söz ediyorum. Listemiz epey kalabalık. Kitap da götürebilirsiniz. Ana babalarının yanında çadırlarda bekleyen çocuklara oynayacakları bir şeyler de. Ama güzel dileklerinizi unutmayın.
Bir liste yapmaya çalıştım gazetedeki arkadaşlardan yardım alarak. Yine de eksikleri olabilir. Aslında listeme ihtiyacınız yok başınızı çevirip bakın, bir yerlerde mutlaka bir grev ya da direniş pankartı göreceksiniz. Bayram paylaşmak demektir. Onlarla konuşmadan, sorunlarını paylaşmadan, gerçek bir bayramı yaşamış sayılmazsınız.
Biliyorsunuz: ÇAYKUR’da Tekgıda-İş, THY’de Hava-İş, İSDEMİR ve MMK Metalurji’de Çelik-İş, Darphane’de Basın-İş, Cam-İş Ambalaj’da Selülöz-İş, Jumbo’da Çelik-İş, HBN Gülen Nakliyat’da TÜMTİS grevde. Gebze’de kurulu bulunan Inductotherm fabrikasının Birleşik-Metal-İş Sendikasına üye olan işçileri, işten atıldıklarından direnişte. Ayrıca kısa sürmüş uyarı grevleri de var. Grevin ayak seslerinin duyulduğu işletmeler de.
Gerisi şöyle:
Kazova tekstil işçileri: (ŞİŞLİ/İstanbul) Alacaklarının ödenmemesi nedeniyle 29 Nisan’dan bu yana direniyorlar. Fabrikayı işgal ettiler ve açlık grevine başladılar.
Ermenegildo Zegna ISMACO işçileri: Direnişleri 200 günü geçti. Deri-İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarıldılar. İşçiler Tuzla (İstanbul) serbest bölgesinin kapısına kurdukları çadırlarda direniyor. (Zegna dünyanın en lüks gömleklerini üretiyor.)
DHL ve Horoz Lojistik işçileri: TÜMTİS’e üye olan 37 işçiyi işten çıkarılmıştı. 11 Temmuz’da 17 TÜMTİS üyesi daha işten atıldı. İşçiler DHL’ın Kıraç’taki (İstanbul) merkezi önünde, yaklaşık 400 gündür direniyor. İşveren sarı bir sendikayı işyerine sokmak istiyor. Direniş uluslararası platformlara taşındı.
Standart Profil Ege işçileri: Uluslararası bir sermaye fonuna ait olan Standart Profil Ege fabrikasında (Manisa) Petrol-İş Sendikasına üye olan 150 işçi işten çıkarıldı. İşçiler 15 Mayıs’tan bu yana fabrika önünde direniyor.
DEBA işçileri: 3 yıldır alamadıkları maaş ve kıdem tazminatları için bir yıldan uzun süredir mücadele eden Denizli Basma Sanayii (DEBA) işçileri, her hafta kapanan fabrika önünde direniyor. En son fabrika önünde “duran adam” eylemi yaptılar.
BMC işçileri: Karamehmet Grubuna ait olan ve TMSF’nin el koyduğu BMC fabrikasında (İzmir) işçiler aylardır ücret ve sosyal haklarını alamıyor. 10 yıldır BMC’de çalışan 25 yaşındaki Uğur Nezir ekonomik sıkıntılardan dolayı intihar etti.
Plasko İşçileri: Petrol-İş Sendikasına üye olan işçilerden 27’si işten atıldı. Direniş Lüleburgaz’daki fabrika önünde mayıs ayının başından bu yana devam ediyor.
Dr. Behzat Uz Hastanesi İşçileri: Dr. Behzat Uz Hastanesinde (İzmir) temizlik işleri ihalesini kazanan yeni taşeron şirket, 18 işçiyi 5 Temmuz’da işten çıkardı. İşçiler Dev Sağlık-İş ve SES öncülüğünde hastane önünde direnişe geçti.
Van Belediyesi Taşeron İşçileri: Van Büyükşehir Belediyesinde taşeron şirkette temizlik işçisi olarak çalışan 460 işçi, 5 Temmuzda bir günlük grev yaptı. Bunun üzerine işçilerin sözcü olarak seçtiği 9 işçi işten atıldı.
Çorlu’da, Çorum’da her nerede olursanız, emeğin emekçinin sesinden yanından uzaklaşmayın, siz de emekçisiniz.
FCMP TR işçileri: Turgutlu’da Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu FCMP TR Metal fabrikasında 34 işçi 28 Haziran’da işten atıldı. İşten atılan işçiler 1 Temmuz’da fabrika önünde direnişe başladı.
BEDAŞ’da işten atılan 500 işçi BEDAŞ (İstanbul) önünde eylem başlattı.