ZORUNLU BES TE EN AZ 50 TL KESİLECEK
45 yaş altı çalışanlara bireysel emeklilik sigortası (BES) zorunluluğu getiren yasa tasarısı TBMM´ye sunuldu. Buna göre zorunlu BES için asgari ücret dikkate alındığında en az 50 TL prim kesilecek
BİREYSEL Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
Tasarıya göre,
¦ Türk vatandaşı olup 45 yaşını doldurmamış olanlardan ücret karşılığı çalışanlar, işverenin, kanun hükümlerine göre düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilecek.
¦ İşveren, çalışanını ancak otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı’nca uygun görülen bir şirketin sunacağı emeklilik planına dahil edebilecek.
¦ Çalışanın katkı payı, prime esas kazancının yüzde 3’üne karşılık gelen tutar olacak. (Buna göre asgari ücret esas alındığında ödenecek aylık prim 50 TL’den az olmayacak.) Bu oranı iki katma kadar artırmaya, yüzde l’e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
KAYIPTAN İŞVEREN SORUMLU
¦ Bu tutar, en geç çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden işgünü, işveren tarafından şirkete aktarılacak. İşveren, katkı payını zamanında şirkete aktarmaz veya geç aktarırsa, çalışanın birikiminde oluşan parasal kayıptan sorumlu olacak.
¦ Çalışan, otomatik katılıma ilişkin emeklilik sözleşmesinde belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden talep edebilecek.
2 AY İÇİNDE CAYABİLİRSİNİZ
¦ Çalışan, emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi müteakip 2 ay içinde sözleşmeden cayabilecek. Cayma halinde, ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte 10 işgünü içinde çalışana iade edilecek. Cayma hakkını kullanmayan çalışan, belirlenecek hallerde katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilecek.
¦ Bir emeklilik sözleşmesi bulunan çalışanın işyerinin değişmesi halinde, yeni işyerinde bu madde kapsamında bir emeklilik planı varsa, çalışanın birikimi ve sistemde kazandığı emekliliğe esas süresi yeni işyerindeki emeklilik sözleşmesine aktarılacak.
BİN TL DEVLET KATKISI
¦ Çalışanın cayma hakkını kullanmaması halinde, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere, bin TL ilave devlet katkısı sağlanacak. Bakanlar Kurulu, bu tutarı yarısına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya yetkili olacak.
¦ Emeklilik hakkının kullanılması halinde, hesabında bulunan birikimi en az 10 yıllık, yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, ikinci zorunlu emeklilik’ birikiminin yüzde 5’i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi yapılacak.
UYMAYANA 100 TL CEZA
¦ Çalışan katkı payının takip ve tahsil sorumluluğu şirkete ait olacak.
¦ Şirketlerce, fon işletim gideri kesintisi dışında başka bir kesinti yapılamayacak.
¦ İşverenin yükümlülüklerine ve yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması halinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca 100 TL idari para cezası uygulanacak.
‘İkinci zorunlu emeklilik’
SÖZ konusu kanunun gerekçesinde, dünyadaki tasarruf oranları ile Türkiye arasındaki derin uçuruma dikkat çekiliyor. Birçok ülkede hayata geçirilen uygulamanın İngiltere, Yeni Zelanda ve ABD gibi ülkelerde başarılı örneklerinin bulunduğu ifade ediliyor. Yeminli MALİ Müşavir Namık Kemal Koç ile görüştüğümüzde, zaten zorunlu emeklilik varken ikinci bir emekliliğin zorunlu tutulduğuna dikkat çekti. Koç, prime esas kazanç kıstası dikkate alındığında kesilecek en az prim tutarının 50, en yüksek tutarın 320 TL olacağını kaydetti. Ayrıca yasaya göre eğer çalışan isterse bu tutarı artırabiliyor.